Mensen met een arbeidsbeperking aan werk helpen

Het kennen van je rechten is cruciaal, ongeacht jouw omstandigheden. Als je jouw rechten kent, kun je ze altijd dienovereenkomstig uitoefenen. Hoewel iedereen in ons land dezelfde grondrechten heeft, is het belangrijk om te begrijpen dat sommige groepen extra bescherming genieten tegen discriminatie. Degenen onder ons met een handicap en neurodiversiteit inbegrepen.

Als het je aanspreekt om mensen met een beperking op de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden, dan kun je ook op zoek zijn naar participatie vacatures. Je kent de moeilijkheden waarmee mensen met een arbeidsbeperking tegen aan kunnen lopen. In deze blog bespreken we er een aantal van.

Wat is een handicap?

Een handicap wordt gedefinieerd als een lichamelijke of geestelijke beperking die een substantieel of langdurig effect heeft op gezondheid en welzijn. ‘Aanzienlijk’ wordt in dit geval bepaald door de impact die een aandoening heeft op het vermogen om eenvoudige taken uit te voeren. ‘Langdurig’ wordt gedefinieerd als langer dan een jaar aan de gang zijnde.

Handicaps kunnen lichamelijke en zintuiglijke beperkingen, neurodiversiteit, langdurige gezondheidsproblemen en geestelijke gezondheidsproblemen omvatten.

Modellen van handicap

Deze modellen worden door de samenleving gebruikt om handicaps te bekijken en te definiëren en hebben invloed op hoe mensen handicaps benaderen. Er zijn heel veel verschillende soorten en je weet misschien niet eens dat je ze gebruikt.

  • Medisch model: De handicap is een individueel probleem veroorzaakt door ziekte, trauma of aandoening die zorg vereist.
  • Sociaal model: handicap wordt gezien als een sociaal gecreëerd probleem dat we kunnen oplossen door de aanpassing en integratie van gehandicapte personen.
  • Kampioensmodel: We zijn allemaal uniek met onze vaardigheden en capaciteiten, die gezien en gevierd moeten worden, en we zouden omgevingen moeten creëren die dit denken mogelijk maken.

Barrières op de werkvloer

Barrières waarvan iedereen bewust moet zijn, zijn onder meer op attitude gebaseerde barrières en op ontoegankelijkheid gerichte problemen.

Houdingsbarrières:

  • Medisch modeldenken toepassen
  • Gebrek aan begrip van gehandicapte ervaring
  • Ableisme en geïnternaliseerd bekwaamheid

Ontstaan van barrières:

  • Mensen die niet weten dat ze toegankelijkheidsproblemen hebben veroorzaakt.
  • Mensen of bedrijven die niet op de hoogte van wettelijke verplichtingen.
  • Het wervingsteam is niet op de hoogte van de beschikbare ondersteuning of nuttige wetgeving van het bedrijf.

Al deze dingen kunnen worden gezien als barrières op de werkplek die kunnen voorkomen dat een gehandicapte of neurodiverse persoon naar beste vermogen integreert.

 

Discriminatie op de werkvloer

Discriminatie is iemand ongunstiger behandelen dan een ander vanwege een beschermd kenmerk. Er zijn verschillende vormen van discriminatie:

  • Direct: een persoon wordt slechter behandeld vanwege een beschermd kenmerk.
  • Indirect: dit kan gebeuren als beleid of wetten worden geïmplementeerd die een negatieve invloed hebben op degenen met beschermde kenmerken en niet op anderen.
  • Intimidatie: wanneer een persoon iemands waardigheid schendt, of zijn acties een ongemakkelijke of vijandige omgeving creëren.

Maak jij het verschil voor iemand met een arbeidsbeperking, kijk dan op BVNG voor vacatures.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *