Jaren 30 deurklink – bakeliet moet het worden!

Ook al wordt het steeds moeilijker, huizenkopers blijven zoeken naar een aansprekende jaren 30 woning. Ook al is het soms zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. Huizen uit die tijd zijn tegenwoordig behoorlijk populair. En dat zal te maken hebben met de leuke sfeer die die woningen uitstralen; en natuurlijk de karakteristieke bouwstijl met de opvallende erkers. Binnen zie je veelal nog granito vloeren liggen en het licht komt binnen door fraaie glas in lood partijen. Makelaars hebben huizen uit de jaren 30 nooit lang in hun portefeuille zitten. Het grappige van de huizen is ook dat er nog zoveel van vroeger, van de bouwtijd, aanwezig is. Soms zelfs nog stopcontacten van bakeliet en die typische jaren 30 deurklink.

De charme van een interieur, tot en met de jaren 30 deurklink

Smaak, dat kan een jaren 30 huis niet ontzegd worden. En harmonie. Zo zijn kasten en deuren op eenzelfde hoogte ontworpen. De kamer is vaak nog in te delen in twee afdelingen door twee mooie schuifdeuren in het midden te openen of te sluiten. Vaak steekt er nog fraai glas in lood in die deuren. Wat de huizen echt binnenkwam, was een nieuw materiaal dat in die tijd haar opmars deed: bakeliet. Je zou het de voorloper van het plastic kunnen noemen. Dit materiaal leent zich bijzonder goed voor schakelmateriaal, dus voor lichtknopjes maar ook voor stopcontacten. En voor de typisch jaren 30 deurklink, diepzwart gestoken in een net zo zwarte rozet. 

Restauratie: van glas in lood tot en met de jaren 30 deurklink

Helaas koop je tegenwoordig vaak een jaren 30 huis in vrij belabberde staat. Als er weinig aan onderhoud gepleegd is, zie je de tand des tijds terug. Het zijn dan ook vaak opknappers. De viervaks deuren kunnen het dan min of meer overleefd hebben, dat geldt bijna nooit voor de deurklinken. Die hangen er veelal slapjes bij omdat ook de loopsloten versleten zijn. De klinken zelf hebben breukjes en chips. Je kunt zien dat ze bijna honderd jaar gebruikt zijn. Bij tal van huizen zijn ze er niet eens meer, in de jaren 70 en 80 vervangen door goedkope aluminium krukken. Dat lijkt natuurlijk als een vlag op een modderschuit. Maar geen nood voor de nieuwe eigenaren van een jaren 30 woning. Want bakeliet is weer helemaal hip en een jaren 30 deurklink is heel snel gekocht. Met rozet, met ook bijpassend schakelmateriaal en stopcontacten. Al dit beslag wordt namelijk als retrostijl weer compleet nieuw aangeboden. Zo kun je je jaren 30 huis weer helemaal terugbrengen met gedetailleerde stijlelementen.

De sfeer van weleer weer helemaal terughalen

De erker van een jaren 30 woning, de granito vloer in de hal, het balkenplafond, de en-suite deuren en het vele glas in lood zijn vaak nog wel aanwezig. Maar originele delen die veel gebruikt worden zoals deurklinken dus niet meer. Gelukkig kun je die nu nieuw kopen, net als bijpassende spanjoletten en andere raamopeners. Het zijn details voor in je ruimte maar heb je een jaren 30 deurklink eenmaal gemonteerd, dan ondersteunt deze de sfeer van bijna honderd jaar geleden tot in detail. 

In retrostijl je deuren openen

Heb je zo’n mooi jaren 30 huis op het oog? Of woon je er al in? Denk dan eens na over een upgrade met mooi deurbeslag. Bekijk eens het aanbod van de jaren 30 deurklink en je ziet dat er zelfs verschillende modellen te koop zijn. Authentiek deurbeslag maar dan toch nieuw vind je bij De Oude Deurklink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *