Manieren om onderwijs te verbeteren

Als het aankomt op onderwijs, kan er vaak een heleboel verbeterd worden. Daar zullen veel mensen het over eens zijn. En wanneer je het onderwijs verbetert verbeter je niet alleen het onderwijs zelf, maar daarmee direct ook de hele wereld. Maar hoe pak je dat aan, hoe zorg je voor succesvolle onderwijsverbetering? Je leest het hieronder.

Doet het onderwijs wat het moet doen?

Het is goed om je eerst af te vragen of het onderwijs wel doet wat het moet doen. Wat willen we bereiken met onderwijs en sluit het huidige onderwijssysteem hier wel bij aan? Leren de leerlingen wel wat ze zouden moeten leren? Worden ze wel uitgedaagd om kritisch te denken en hun creativiteit te ontwikkelen of worden ze hier juist in onderdrukt?

Leer leerlingen autodidactisch te zijn

Als er iets is dat gestimuleerd zou moeten worden, is het wel het vermogen om autodidact te zijn. Je wilt natuurlijk dat de leerlingen niet alleen op school leren, maar ook de rest van hun leven nog in staat zijn om alles te kunnen leren wat ze maar willen. Veel lesstof zullen leerlingen na een tijdje weer zijn vergeten, terwijl ze zichzelf gedurende de rest van hun leven nog van alles aan kunnen leren, mits ze daartoe in staat zijn.

Leid leerlingen breder op

Er zijn ontzettend veel zaken die van belang zijn in het leven, maar waar op school weinig tot geen aandacht aan wordt besteed. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kracht van dankbaarheid, het belang van een gezond dieet en de positieve effecten van muziek. Om (later) een gezond en gelukkig leven te kunnen lijden is het van belang dat naast wiskunde en aardrijkskunde ook aan dit soort zaken aandacht wordt besteed. 

 

Tip: Stichting LEERkracht houdt zich bezig met verbetercultuur in onderwijsstichting. Neem vooral eens een kijkje op hun website!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *