Kan ik mijn schooltas wassen?

Het maakt niet uit of je nou scholier bent of student, want bij beiden krijgt een schooltas even veel te voorduren. Dit is niet zo gek aangezien een schooltas dagelijks wordt gebruikt. Hiermee vervoer je immers gemakkelijk al jouw boeken, laptop en etenswaren. Door het dagelijks gebruik kan het gebruiken dat jouw geliefde schooltas er niet meer zo netjes uitziet. Er kan immers vlekken zijn ontstaan door bijvoorbeeld een lekkende koffiebeker. Natuurlijk wil jij altijd gezien worden met een nette schooltas. Het wassen van de rugzak ligt dan ook voor de hand, maar kan je een schooltas wel wassen? In deze blog zoeken wij dit voor je uit. Zo weet jij direct wat je wel en niet kan doen met je rugzak. 

 

Controleer altijd het waslabel 

Voordat je een kledingstuk of een tas wilt gaan wassen, is het verstandig om het waslabel te controleren. Hieruit kan je alles aflezen met betrekking tot het reinigen van het voorwerp. Zo staat hier onder andere op of het in de wasmachine kan. Is dit niet het geval, dan is het altijd nog mogelijk om het voorwerp met de hand te wassen. Hiervoor maak je eenvoudig een sopje om vervolgens het kledingstuk of de tas te wassen. Wanneer het gaat om schooltassen, dan adviseren wij om alleen bij uiterste noodzaak de tas te wassen. Een wasbeurt maakt namelijk het stof zowel minder sterk als waterbestendig. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten als je dagelijks een laptop mee moet nemen.  

 

Waarom een schooltas niet wassen? 

Er zijn meerdere redenen om een schooltas niet te wassen. Zo zal niet alleen het stof minder sterk en waterbestendig worden, maar de rugzak kan ook stuk gaan. Daarnaast kan de stof verkleuren door het warme water en kan uiteindelijk de garantie vervallen. Deze beschadigingen zijn te verklaren doordat een schooltas eigenlijk altijd van synthetisch materiaal wordt gemaakt. Hierbij kan je denken aan polyester, rubber of nylon. Deze materialen zijn erg kwetsbaar, waardoor een beschadiging al snel kan ontstaan. Natuurlijk is de verleiding groot om je rugzak te wassen doordat de structuur erg flexibel is. Dit geeft een valse indruk dat de schooltas zonder moeite in een wasmachine kan. Niets is echter minder waar! 

 

Schooltas reinigen uit noodzaak 

Zijn etenswaren wezen lekken in jouw mooie schooltas? Dan zit er niets anders op dan de tas toch te wassen. Je wilt immers niet elke dag geconfronteerd worden met jouw lunch van een paar weken geleden. Voordat je begint met het wassen van jouw schooltas is het belangrijk om het waslabel te controleren. Hierop staat hoe warm de rugzak maximaal gewassen mag worden. Het is te adviseren om jouw schooltas altijd met de hand te wassen om schade te voorkomen. Dit doe je gemakkelijk met behulp van onderstaande tips: 

  • Vul een emmer met lauwwarm water en groene zeep 
  • Pak een oude tandenborstel 
  • Leeg je schooltas zodat alle kruimels, papiertjes en andere dingen eruit zijn 
  • Borstel gedroogde vlekken schoon met de tandenborstel 
  • Hardnekkige vlekken maak je nat met een doek en borstel je schoon met een tandenborstel 
  • Reinig de vlekken na met schoon water zodat al de zeep van je tas is 
  • Laat de schooltas hierna op de kop drogen zodat het in vorm blijft 
  • Spray je tas daarna in met een waterafstotende spray  

Kortom het wassen van een schooltas is niet te adviseren, omdat hiermee de kwaliteit enorm achteruitgaat. Ziet de rugzak er echt niet meer uit vanwege de vele vlekken? Dan kan je de tips in deze blog volgen om jouw schooltas na een grondige reinigingsbeurt weer als nieuw te krijgen. Mocht je het niet vertrouwen? Dan kan je ook altijd de tassenwinkel waar je de rugzak gekocht hebt raadplegen voor advies.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *