Alle stappen van een merknaam registreren

Het leven van een jonge, nieuwe ondernemer is niet makkelijk. Het is zelfs zeer complex. Een eigen bedrijf runnen is zwaar en hard werken. Bovendien komt er heel veel kijken bij het opzetten en beheren van zo’n bedrijf. In dit blog bespreek ik één aspect daarvan: de naam van het bedrijf. Dit lijkt misschien simpel, maar voor wie verstandig om wilt gaan met zijn of haar merknaam moet deze laten registreren. Dit is niet niks. 

Waarom zou ik mijn merknaam willen registreren? 

De eerste stap in dit verstandige leven is een merknaam vastleggen. Door een merknaam vast te leggen, krijg jij als eigenaar van een merk het exclusieve recht producten of diensten te verkopen onder die merknaam. Dit is zeer belangrijk. Het vastleggen van een merknaam is ten eerste een goede check of jij zelf niet per ongeluk een naam gebruikt, die al bestaat. Het gebruiken van andermans merknaam is immers merkinbreuk en kan leiden tot een hoge schadevergoeding. Door je naam te registreren zorg je er dus ook voor dat anderen deze inbreuk niet kunnen plegen op jouw product. Daarbij mogen anderen dus ook geen namaakproducten verkopen onder dezelfde naam, wat jouw merk een slechte naam kan geven. Daarnaast zorgt een vastgelegde merknaam ervoor dat jij het recht krijgt om de naam te verkopen of te licenseren wanneer het succesvol is geworden, wat veel geld op kan leveren. 

Wie kan mij daarbij helpen?

Tot zover klinkt dit allemaal zeer logisch. Het daadwerkelijke aanvragen van een merknaam kan echter vrij gecompliceerd zijn. Er zijn daarom allerlei partijen die je daarbij kunnen helpen. https://www.intellectueeleigendom.nl/ is een voorbeeld van zo’n partij. Op deze website worden er allerlei diensten aangeboden om ondernemers te helpen bij het beschermen van hun intellectuele eigendommen. Zo is het bedrijf ook uitermate geschikt om jou te helpen bij het vastleggen van je merknaam. Om te zien wat ze nog meer doen is de website zeker een bezoekje waard. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *