Eettafel – vier belangrijke zaken om aan te denken

Natuurlijk heeft een tafel meerdere functies. Mensen groeperen soms ook rond een tafel voor een gezellig drankje, om een potje te kaarten, om papieren uit te spreiden en te overleggen. Met een eettafel in een eetkamer of huiskamer is dat niet anders. Na school kunnen je kinderen en hun vriendjes er gaan plakken en knippen of spelletjes doen. En als er niemand aan tafel zit, dan is het ineens een podium voor twee mooie vazen met bloemen. 

Criteria voor de juiste tafel

Maar het ontbijt, de lunch en het diner maken het toch wel belangrijk dat de tafel in elk geval aanwezig is. Nog lang niet iedereen eet gelukkig vanuit de bank met het oog op een televisie. De gezelligheid die de tafel als middelpunt van een eetfeest biedt, daar is de zitbank nog lang geen concurrent voor. Ben je toe aan een nieuwe eettafel? Doe dan een verantwoorde aankoop, eentje die je niet gaat teleurstellen. Daarvoor check je minstens vier factoren:

  • Hoogte van de tafel
  • Ruimte rond de tafel
  • Afmetingen en vorm van tafel
  • Materiaal van tafel(blad)

Hoogte van en ruimte rond eettafel

Gemiddeld eet je op de juiste hoogte met een tafel die tussen de 70 en 80 cm van de vloer staat. Dit is een goede hoogte voor zowel kinderen als volwassenen. Zo wordt je rug niet moe en heb je je servies en pannen op mooie hoogte. Een eettafel is niet een stilleven, natuurlijk. Mensen komen en gaan, wisselen van plaats, staan even op en schuiven stoelen naar achteren. Al deze bewegingen moeten wel goed mogelijk zijn. Dat betekent dat je ook aandacht moet geven aan de ruimte rond de tafel. Zet eens bij je bestaande tafel alle stoelen helemaal achteruit zodat je zelfs tussen tafel en achteruitgeschoven stoelen kunt lopen maar er net zo goed achterlangs. Dan heb je alle ruimte die nodig is. 

Afmetingen en vorm van eettafel

De afmetingen van de eettafel zijn daarnet getest door de stoelen er royaal omheen te zetten. Het formaat van de tafel is afhankelijk van de ruimte waarin je die neerzet. Maar net zo goed van het aantal mensen dat aan gaat schuiven, de gemiddelde tafelbezetting dus. Heb je een grote tafel nodig omdat je toch wel acht tot tien zitplaatsen moet kunnen bieden? En moet die tafel in een vrij kleine ruimte passen? Dan is er een probleem. Soms is dat op te lossen door voor een andere tafelvorm te kiezen. Dus geen grote rechthoekige tafel maar een flinke ronde tafel. Ronde tafels krijg je namelijk sneller in beperkte ruimtes en bieden veel zitplaatsen. Waar je bij een recht blad toch wel 60 cm moet reserveren voor een zitplaats, daar lukt dat bij een gebogen blad nog wel met 50 cm. Dat komt omdat de zitpositie bij de laatste ruimtelijker is. Bovendien loopt de tafel dan nergens met een hoek richting je wanden. Andere vormen waar je uit kunt kiezen als je ruimte genoeg hebt: een vierkante of een ovalen tafel.

Materiaal

Deze keuze is afhankelijk van je woonstijl. Klassiek interieur? Probeer eens een marmeren tafel. Scandinavische woonstijl? Een eettafel met een licht eiken blad werkt goed. Bedenk dat vooral het tafelblad een enorm aandachtspunt wordt. Heb je een donkere vloer. Kies dan als contrast een licht blad. Via www.tomassotables.com kun je een goed beeld krijgen van wat er voor tafels allemaal mogelijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *