Tellerkopschroef – een must have voor de houtbouw

Klinkt intrigerend: tellerkop. En het geeft meteen aan waardoor de tellerkopschroef opvalt. Deze kop is constructief belangrijk. Die geeft de schroef zijn enorme klemkracht waardoor hij een ideale vervanger is voor bouten. De schroef wordt ook wel houtbouwschroef, flenskopschroef of schotelkopschroef genoemd. Ben je aan het klussen om wat grotere houtconstructies te maken? Dan weet je allang waarom de kopschroeven zo handig zijn. Het zijn de ideale houtverbinders voor onder andere:

  • Schuttingen
  • Schuren
  • Pergola’s
  • Overkappingen
  • Tuinhuizen

De deeldraad van de tellerkopschroef

Tellerkopschroeven beschikken steevast over een deeldraad. Het is een schroef die twee houten delen piekfijn en muurvast tegen elkaar aan kan krijgen. Met een betere pakkracht dan een voldraadschroef. Het is een type schroef dat zich pas verderop goed vastzet, dus in het onderste van de twee houten delen die je wilt verbinden. Hij is gemaakt voor hout op hout montage. Je bevestigt tellerkopschroeven liefst met een accuboormachine. Je kunt ook een elektrische schroevendraaier pakken.

Beter alternatief dan de houtdraadbout

Vroeger was de houtdraadbout het middel om te construeren. Maar de tellerkopschroef heeft de leiding al lang overgenomen. Dat komt vooral door de uitstekende uittrekwaarde die de waarde van de houtdraadbout ver achter zich laat. Je hebt een tellerkopschroef ook in no-time gemonteerd waarna hij in draagkracht ook de houtdraadbout achter zich laat. Wat typerend is voor de tellerkop zijn z’n schachtribben. Die hebben niet voor niets als bijnaam wokkels. Je vindt ze net boven de schroefdraad en ze hebben een duidelijke functie. Want de wokkels weten de spanning van de schroef te halen en versterken daarmee de draagkracht. Dat is een puntje dat bij de houtdraadbout ontbreekt. Het enige dat je nog ten faveure van die bout kan zeggen is dat je die loeistrak kunt monteren vanwege de zeskantige kop.

De tellerkopschroef zet alles muurvast

Dragende constructies en de schroeven horen gewoon bij elkaar. Met de Torx-aandrijving heb je ze ook zo het hout binnen. Wel dient hij natuurlijk de juiste lengte te hebben om goed klembereik te krijgen. Meet het hout waar de schroef eerst door moet, tel daar minimaal 5 cm bij op en je hebt de juiste lengte. Val je qua centimeters net tussen twee schroefmaten in, neem dan de langste. Om het mooi af te maken verzink je ook de tellerkopschroef in het hout. Gebruik daar een speedboor voor. De boor zelf moet in diameter gelijk zijn met de kop van de schroef en dus niet met de steel. Is de diameter van de steel 10 mm, dan hoort daar een speedboormaat van 25 mm (gelijk aan de kop) bij.

Looizuur aanval op je schroeven

Niet elke houtsoort is even blij met tellerkopschroeven van bepaald materiaal. Bijvoorbeeld eiken of Red Cedar. Die twee houtsoorten lusten geen verzinkte schroeven. Het looizuur uit dat hout reageert fel op verzinkt materiaal. En de verzinkte schroeven kunnen vervolgens gaan oxideren, zeker als je ze in buitenconstructies benut. Een beter alternatief is dan een goede kwaliteit tellerkopschroef van roestvaststaal. Bij RVS is voorboren verstandig om schade aan de schroef zelf tegen te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *