Waarom een spouwmuur isoleren en waar moet je op letten?

Isoleren van een woning is heel belangrijk en brengt ook veel voordelen met zich mee. Eén van de onderdelen die je in een huis kunt isoleren zijn de spouwmuren. Als je een spouwmuur hebt. Hoe kom je daarachter? Relatief simpel. Je kunt de bouwtekeningen van je woning raadplegen, maar je kunt er ook van uitgaan dat alle huizen die tussen 1930 en 1976 gebouwd zijn spouwmuren hebben. Alle huizen die voor of na die tijd zijn gebouwd hebben geen of al geïsoleerde spouwmuren. Dat wil nog niet zeggen dat het geen goed idee is om om spouwmuur isoleren, want de techniek is in de afgelopen jaren verbeterd en isolatiemateriaal heeft ook niet het eeuwige leven. In onze blog vertellen we dan ook meer over spouwmuur isolatie.

Waarom een spouwmuur isoleren?

Een spouwmuur isoleren heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat de warmte in huis blijft en dat je dus kunt genieten van een aangename temperatuur. Je hoeft ook veel minder te stoken. Het zorgt dus voor een beter wooncomfort terwijl je ook nog eens flink bespaart op de energiekosten. Het is ook belangrijk om spouwmuren isoleren om vochtproblemen, schimmels en bacteriën tegen te gaan. Zonder isolatie krijgen schimmels en bacteriën meer kans om zich te vermeerderen. En dat kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Een andere reden om te isoleren heeft te maken met het warme weer. Muren die niet of niet goed geïsoleerd zijn laten warmte door en zo kan het dus al snel te warm worden. Dat wil je voorkomen en je wil ook niet extra investeren in bijvoorbeeld een peperdure en energieslurpende airconditioning. Met het isoleren van de spouwmuren wordt de warme lucht tegen gehouden en blijft het binnenshuis dus aangenaam koel.

Hoe spouwmuur isoleren?

Spouwmuur isoleren kan op verschillende manieren en je hebt ook een ruime keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Een handige doe-het-zelver kan de klus zelf klaren, maar het advies is om altijd een specialist in te schakelen. Dan weet je ook zeker dat het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht en dat je er ook echt profijt van hebt. Je hebt de keuze uit isolatiematerialen, zoals PUR-schuim, EPS parels en glaswol. Platen en dekens van glaswol zijn niet of moeilijk in een spouwmuur aan te brengen dus die optie kun je het beste vergeten. Van de overgebleven materialen zijn EPS parels veruit de beste keuze. Waarom is dat zo?

Waarom EPS parels gebruiken?

EPS parels zijn makkelijk aan te brengen, duurzaam en hebben ook nog eens een hoge isolatiewaarde. Daarnaast zijn ze ook nog eens relatief goedkoop en milieuvriendelijk. En parels kunnen ook alle gaten en kieren bereiken, zodat de spouwmuur isoleren goed gebeurd. Je kunt ook kiezen voor PUR-schuim waarbij de specialist een aantal gaatjes in de muur boort om het schuim in de muur te spuiten. Naast de hogere prijs, het feit dat het minder milieuvriendelijk is dan EPS parels en dat het ook nog eens een lagere isolatiewaarde heeft, is PUR-schuim een materiaal dat voor stankoverlast zorgt. Daarnaast moet je ook een behoorlijke tijd wachten, totdat het schuim is opgedroogd. Tot die tijd heb je dus ook last van de vieze lucht in huis. Wat wel als een nadeel mag worden gezien. Klik hier als je meer wilt weten over bodemisolatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *